sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

2. väittämän purku

Pari plusastetta. Aamulla satoi lunta. Kylmää, synkkää ja harmaata. Sen kunniaksi lopultakin väittämän purku. Ei se olekaan kuin kuukauden myöhässä siitä mitä lupasin.

2. Väittämä: Ulkoilu ei ole säästä kiinni vaan varusteista

Rakas karvareuhkani talvella 2011
(Muistaakseni jotain -25C kun kuvailtiin)
Ajatuksena hieno ja ihanteellinen. Ja periaatteessa myös ihan paikkansapitävä. Ainakin näin kylmissä oloissa. Ja miksi ei tietty lämpimissäkin. Väljä vaate voi hyvin viilentää oloa. Vaalea vaate blokkaa lämpösäteilyä ulospäin, mutta se tekee sitä myös ihmisen kehon tuottamalle lämmölle. Eli lämpö ei liiku kumpaankaan suuntaan vaatteen läpi. Tumma vaate taas imee lämpöä molemmista suunnista. Eli hyvin väljä tumma vaate on itseasiassa viileämpi kuin vaalea. En kyllä muista mistä tämän väitteen kuulin tai luin, mutta näin olen antanut itselleni kertoa ja kyllä se ihan järkevältä kuulostaa. No joo, sivuraiteille eksyin minä nyt.

Jos on kylmä niin vaatetta voi aina lisätä. Jos tuulee voi hankkia tuulenpitävää ja jos sataa voi hankkia vedenpitävää. Mutta sitten herää se kysymys miten paljon pystyy ja haluaa panostaa. Minulla on aika hyvä talvivaatearsenaali jo ihan päiväkotityön puolesta. Pitää olla lämmintä päällä. Mutta haluaako joku sisätiloissa työskentelevä ihminen joka ei harrasta ulkolajeja välttämättä panostaa satoja euroja ulkoiluvaatteisiin? Veikkaan että ei.

Minä tykkään ulkoilla ja uskon hyvin vakaasti siihen että ulkoilu on hyväksi kaikille ja sisällä nököttäminen laiskistaa. Siitä huolimatta minun on huonolla säällä aika vaikea saada raahattua persukseni pihalle. Tai ei se ehkä ole vaikeaa, mutta se on epämukavaa. On kylmää ja kosteaa ja ikävää ja mar mar mar. Ja tarvitseeko sitä joka säällä haluta ulos? Minä piristyn ja virkistyn ja tuuletun pihalla ja kuten olen moneen kertaan toitottanut, tulee tunkkainen ja nyhjyinen olo jos ei pääse yhtään ulos. Mutta silti joskus on kiva käydä pihalla vaan 15-30 min ja loppupäivä nyhjöttää sisällä. Aina ei vaan viitsi ja jaksa.
Minun ulkovaatearsenaalini heikko kohta on tuuli. Minulla on hyviä toppavaatteita ja kerronpukeutumalla myös syys- ja kevätvarustetta. Ulkoiluun minulta löytyy aina sopivat jalkineet (juhlatilaisuuksiin taas ei millään). Tuulisella säällä minulla on kuitenkin pukeutumisvaikeuksia. Varsinkin jos muuten on lämmintä, mutta tuulee kylmästi. Kun paahdan tuolla vaunujen kanssa menemään niin pitäisi olla kohtuu kevyttä, mutta tuulen pitävää vaatetta. Minulla on nimenomaan sellaista pakkasen ja ulkona seisoskelun tai hangessa möyrimisen kestävää vaatetta, mutta lenkillä ne ovat ihan liian lämpimiä. Korvaläpät pelastavat korvat pahimmalta (silloin kun eivät ole hukassa). Enkä tiedä olisinko juuri nyt valmis hankkimaan uutta talvivaatetta. taloudellisesti en taida, mutta noin muutenkaan. Kun on kaappi täynnä niin tuntuisi hölmöltä ostaa uutta.
Eli lopullinen päätelmä ja testailun tulos on että teoriassa ulkoilu on ihan ääriolosuhteita lukuunottamatta (esim. myrskytuuli tai ukonilma) varustelukysymys, mutta käytännössä aina ei vaan ole kiva olla ulkona.

Tässä vielä muutamia ajatuksia joita olen tässä kulumeiden kuukausien aikana aiheesta kirjoitellut.

13.1.
Heti alkoi tosi hyvin tämän väittämän testaaminen... Heti aamusta tuuli puhalti lunta jokasuuntaan yhtäaikaa. Miesoli aamulla laittanut koirat tarhaan ja siellä ne kurkistelivat varovasti kopista miten myllersi.
Kävin armahtamassa raukat, mutta lasta en uskaltanut viedä pihalle nukkumaan enkä sitten itsekään päässyt pihalle ennen iltaa.

16.1.
 +0,5C. Kerrankin varustus osui nappiin pientä pihapuuhailua ajatellen. Kulahtaneet kevyttoppahousut, jalkaan kuomat (nopeat vetää) ohuiden sukkien päälle. Kaulaan ohut putkihuivi ja päähän pipo. Toppatakin alle vain T-paita.

18.1.
Liukasta. Peilijäällä eivät meinaa nastatkaan pitää, mutta aina voi yrittää astua lumisiin paikkoihin. Tänään hyvä ulkoilu oli varusteista kiinni.

27.1.
Näin kirjoitin tämänpäiväiseen päivitykseeni
Lämpötila on -1C ja aamulla näytti satavan jotain veden tapaista, mutta nyt tulee lunta.
Sellainen sää missä on hyvä tehdä kevyt lompostelukävely jonnekin, mutta mikä tahansa ulkoliikunta saa hien nousemaan pintaan.
Tai no... Vika lienee varusteissa.

9.2.
Jos pipolla ja hupulla voikin suojautua tuulelta niin tarpeeksi kova puhuri vaikeuttaa hengittämistä ja aiheuttaa tukehtumisen tunteen. Ei kiva. Happipullolla ja maskillako pitäisi varustautua? Onko se ihan todella varustelukysymys? Kai se pohjimmiltaan on, mutta tässä menee jo minullakin raja. Kun tuulee tarpeeksi niin ulkona ei ole kivaa vaikka olisi mitä päällä. Sitäpaitsi voi saada jonkun lentävän objektin päähänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti