keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kunnon kerrospukeutumista

Ihana pakkaspäivä. Aamulla -25C. Päivällä laski parilla asteella. Aamulla oltiin hetki pulkkamäessä. Kun tuli aika lähteä sisälle ettei joukon pienimmäiselle tulisi kylmä niin hänpä pisti liinat kiinni. Annettiin periksi ja käveltiin vielä katsomaan olisiko postilaatikossa mitään. Olen tainnut onnistua tavoitteessani kasvattaa ulkoileva yksilö ;) Ja hyvä ettei pelästy pientä pakkasta. Minä olin kyllä poskista vähän huolissani. Mutta kuiva pakkasilma ei olekaan yhtään niin paha kuin kostea ja tuulinen pikkupakkanen. Tänään oli paljon mukavampaa ulkoilla kuin esimerkiksi toissapäivänä.

Törmäsin Facebookissa videoon jossa neuvottiin maahanmuuttajille miten pukeudutaan pakkaseen. Siitä sain inspiraation kirjata ylös myös oman pakkaspukeutumiseni. Tämä varustus on sellainen millä pärjään kovemmassakin pakkasessa vaikka en liikkuisi erityisemmin. Pukeuduin äsken näin lyhyelle koirien ulkoilutusreissulle ja tuli melkein liiankin lämmin. Ja lämpötila se -25C. Ainut mistä huomasi että pakkasta oli enemmänkin oli ripsien jäätyminen.

Kuvat ovat hirveitä ja hirveän epätarkkoja, mutta ehkä ne silti avaavat asiaa sanallisen ilmaisun tukena.
Tämä on sitten vain esimerkki siitä millaisella varustuksella pitäisi tareta 25-30 asteen pakkasissa jos ei ole tarkoitus harrastaa mitään hikiliikuntaa. Se ei varmasti sovi monien tyyliin eikä ole kasattu ihan uusimmista ja viimeisen päälle viritetyistä ulkovaatteista. Pikemminkin se on hyvä esimerkki pitkälle viedystä kerrospukeutumisesta. Minä olen tällainen maalaistollo niin minulle kelpaa vähän vähemmän tyylikäskin ulkoasu.
Soveltakoon jokainen siis näitä neuvoja oman vaatekaappinsa ja palelevuutensa mukaan tai tehköön vaikka täysin toisella tavalla.


Tästä lähdettiin.

Alusvaatteiden lisäksi Merinovillahuppari, kollegehousut ja merinovillasukat (ei pitkiäkalsareita tai aluspaitoja).

Jos olisi tekokuitusukat niin heittäisin ne tässä vaiheessa suosiolla pois kokonaan.

Merinohupparin olen jo kahden päivän käytöllä todennut oivaksi vaatekappaleeksi joka antaa hiukan anteeksi pukeutumisessa niin ylipukeutuessa kuin alipukeutuessakin. Mutta sen tilalla voi kuitenkin ajatella ihan omaa normaalia kevyehköä talvista sisävaatetusta.
 Seuraavaksi villasukat jalkaan. Omassa tapauksessani merinosukkien päälle, mutta tekokuitusukat (ja ehkä puuvillasukatkin) kannattaa kyllä ottaa pois välistä ja mennä mieluummin pelkillä villasukilla.

Vedin kollarien päälle uskomattoman seksikkäät vaarin vanhat villahousut. Ihan oikeaa villaa joka kutisee niin pirusti, mutta lämmittää todella tehokkaasti.
Voisin ajatella että ne voisi kävelyllä korvata hyvin vaikkapa pitkillä ja paksuilla säärystimilläkin. Jos on tarkoitus istuskella jossain niin suosisin kuitenkin mieluummin housumallia. Vaihtoehtona tietysti myös mitkä tahansa lämpimät välihousut jotka voi laittaa myös sisähousujen alle. En kuitenkaan jaksa uskoa että ne voisivat mitenkään olla samaa luokkaa lämpimyytensä puolesta. Vanha kunnon villa kunniaan.

Homman kruunasi huppu jonka kiristin suojaamaan kasvoja. Mikä tahansa kypärämyssy tai kommandopipo ajaisi varmasti saman asian. Hyvällä karvahatulla pärjäisi varmasti myös ilman kunhan suojaa kasvot huivilla.

 Sitten ohut lämpöliivi, jonka voi ihan hyvin korvata tavallisella villapuserolla. Minä kuitenkin tykkään tuosta liivistä sen helppouden takia.

Pipo päähän ja kaulaliina vielä kasvojen lisäsuojaksi. Minulla on joskus paleltunut leuka ja se on aika herkkä pakkaselle. Siksi suojaan sen erityisen hyvin.
Kaulaliinan saa myös vedettyä nenän yli helpottamaan pakkasessa hengittämistä. Kannattaa kuitenkin muistaa että jos hengittelee kaulaliinaan niin ei kannata kesken ulkoilun ottaa liinaa pois kasvoilta. Hengityksen kosteus kasvojen iholla ei ole pakkasen kanssa hyvä yhdistelmä.
Ja silmälaseja käyttävät tietänevät miten käy jos kaulaliina ohjaa hengityksen huurut laseja kohti. Itse en laseja käytä, mutta ehkä kommandopipo voisi olla hyvä kompromissi? Vai onko tällainen "naamioituminen" kaupungissa liikkuessa kielletty tai turhan epäilyttävää?
Lopuksi lämpöiset kengät. Minulla tässä tapauksessa Kuomien tyyppiset kengät, joista tykkään niiden helppouden takia.

Käteen kunnolliset tuulen pitävät rukkaset. Jos olisi tarkoitus oleilla paikoillaan, rukkaset olisivat vähän huonommat tai muuten olisi odotettavissa käsille kylmää kyytiä niin laittaisin rukkasten alle vielä lapaset.

Ja tietysti toppatakki ja toppahousut koko komeuden päälle.
Takin ja housut korvaisin mielelläni kokohaalarilla, mutta tuntuu että aikuisten kokoa ei löydy mistään. Lasketteluvarusteissakin tuntuu nykyään olevan aina takki ja housut. Haalari olisi niin paljon näppärämpi näin maalaisolosuhteissa kun ei pistäydytä kahviloihin tai kauppoihin missä on kiva saada takkia auki. Se olisi myös kätevämpi lapsen kanssa pulkkamäessä.

Sitten jos liikutaan pimeään aikaan paikoissa joissa on moottoriliikennettä niin ihan ehdoton on heijastin. Myös siellä missä on katuvalot. Autosta katsottuna pimeän aikaan ihminen sulautuu helposti ympäristöönsä myös valaistuissa paikoissa.
Jos vaatetus on tumma tai ympäristöön sulautuva (kuten minulla tässä) niin minusta liivi on ehdoton. Kirkkaan värisissä vaatteissa valaistuilla tieosuuksilla muutama heijasti eri puolille kroppaa riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti