Tänä aamuna pakkasta on -20C. Maailma on kaunis ja ilma tyyni.
Seurailin tuossa aamusta mihin aikaan linnut tähän aikaan vuodesta lähtevät liikkeelle. Yhdeksän aikaan näin ensimmäiset parvet. Samoihin aikoihin pari oravaa loikki pihan ohi ja harakka lensi vartioimaan ruokintapaikan läheiseen koivuun.
Minun on jo monta kuukautta pitänyt kirjoittaa talviruokinnasta, mutta aina se on jotenkin jäänyt. Olen yrittänyt haalia tiedonmurusia lukemalla ja kuuntelemalla juttuja aiheesta. Enimmäkseen Pikka Pekka Peteliuksen. Hän kun kirjoittaa ja puhuu kanavilla joita seuraan muutenkin.
Minä en ole mikään ekspertti tässä asiassa ja joka syksy tuskailen aloitusajankohdan kanssa. Onko nyt liian aikaista? Vieläkö ne löytävät ötököitä? Aiheitanko nyt enemmän harmia aloittamalla ruokinnan? Jääkö joku muuttolintu sen takia Suomeen? Luultavasti teen asiasta isomman kuin se onkaan ja joka vuosi mielestäni olen lopulta aloittanut liian aikaisin.
Yksi mittari jota olen käyttänyt en ensimmäiset pakkaset. Mutta kun voi olla että on yksi tai kaksi pakkasyötä ja sen jälkeen monta viikkoa taas ihan lämmintä. Tänä vuonna tein kuitenkin huojentavan havainnon. Kun oli lämmintä niin linnut eivät käyneet ruokintapaikalla. Viileämmällä säällä ne palasivat, mutta kun tuli taas lämpimämpi päivä niitä ei näkynyt. Ei tuollainen luontokappale oikeasti tyhmä ole. Mutta en silti kehottaisi aloittamaan helppoa ruokaa liian aikaisin. Enkä varsinkaan jatkamaan sitä yli kesän. Monet poikaset tarvitsevat hyönteisravintoa eikä emoja pidä houkutella helpolla siemenruualla.
No milloin sitten lopettaa ruokinta? Taas sama tuskailu kuin syksyisin. Jos lopettaa kun ilmat kääntyvät plussalle ja hyönteisiä alkaa olla liikkeellä niin sitten tuleekin takatalvi viikoksi. Mikä neuvoksi? Minä en oikeasti tiedä. Mutta ainakin ennen pesimistä pitää ruokinta lopettaa.
Yksi tärkeä seikka on myös ruokinnan jatkaminen. Jos sen aloittaa niin sitä pitää jaksaa jatkaa läpi talven. Linnuilla on ne omat vakiopaikkansa ja ruuan loppuminen niistä voi olla kohtalokasta. Jostain luin että jo pari päivää tyhjänä seisova ruokintapaikka voi johtaa joidenkin lintujen kuolemaan. Taajamissa ja tiheämmin asutuissa paikoissa pelastava tekijä on se että yleensä samalla alueella joku muukin ruokkii lintuja. Ne voivat siis vaihtaa paikkaa tarvittaessa. Ja nehän tekevät niin myös sen mukaan kuka mitäkin tarjoaa. Kerääntyvät ensisijaisesti aina paremman ruuan äärelle. Jos asuu syrjemmässä ja on vaikka viikon lomareissulla niin pitäisi muistaa pohtia myös lintujen ruokintaa tuona aikana. Kannattaa hankkia suuri ruokinta-automaatti tai mieluummin useampia ja täyttää ne juuri ennen matkaa. Se nyt on vähintä mitä voi tehdä. Ehkä paras olisi jos saisi jonkun käymään tarkista massa tilanteen ja lisäämässä ruokaa tarvittaessa jos on pitkään poissa kotoa.
No mitä ruokaa sitä pitäisi tarjota? Tänä aamuna luin Ylen julkaiseman jutun erilaisista ruokavaihtoehdoista. Yksinkertaistaen, auringonkukan siemenet ja pähkinät kelpaavat useimmille. Varsinkin jos pähkinöitä murskaa niin pienemmätkin linnut saavat niitä syötyä. Pähkinät houkuttelevat ruokintapaikalle myös oravia. Se onko oravien vierailu toivottavaa vai ei riippuu sitten ihan omasta mielipiteestäsi. Ne hajottavat lintulautoja yrittäessään saada niistä siemeniä. Niiden läsnäolo voi myös pelottaa joitakin pikkulintuja ruokintapaikalta. Toisaalta niiden puuhia on hauska seurata ja tuhoja voi vähentää laittamalla ruokaa myös niin että orava saa sitä helposti mukaansa. Silloin sen ei tarvitse välttämättä yrittää kaivella ahtaasta laudasta pähkinöitä.
Mitä monipuolisempaa ravintoa tarjoaa sitä suurempi on lajien kirjo. Minä joskus aikanaan kokeilin lyhteitä, mutta ne eivät kiinnostaneet ketään. Siksi en ole niitä enää käyttänyt tai muutenkaan kauraa antanut. Mutta nyt kun luin tuon jutun niin saatan innostua kokeilemaan uudestaan. Tahtoisin mieluusti nähdä pihassa urpiaisia joilla on minusta lintumaailman hauskin nimi. Tilhet olisivat myös hauska vieras ja siksi veinkin tänä aamuna ruokintapaikalle vähän puolukoita. Ensi vuodeksi voisi yrittää kerätä pihlajanmarjoja pakkaseen ja käyttää niitä. En tiedä miten linnut etsivät uusia ruokapaikkoja enää tähän aikaan vuodesta.
Ruokintapaikan kasaaminen on myös oma lukunsa. Helpoimmalla pääsee kun ostaa kaupasta valmiin automaatin jossa on suuri säiliö. Jotkut linnut suosivat puisia, mutta ne on hankalappi pitää puhtaana kuin muoviset tai metalliset automaatit. Valmiit rasvapallot voi ripustaa vaan puun oksaan tai ostaa niille oman verkkotelineen. Parasta kuitenkin olisi ripotella ruokailupisteitä vähän eri puolille. Näin linnut mahtuvat paremmin ruokailemaan. Jos yhdessä paikassa on harakka ja toisessa orava niin pikkulinnut voivat syödä kolmannessa. Pikkulinnut pitävät siitä että niillä on suojaa lähellä ruokapaikkaa. Meillä on esimerkiksi ruokinta laitettu kahden tuuheahkon katajan väliin.
Osa linnuista on rohkeampia. Talitintit saattavat päästää ihmisen jopa metrin tai parin päähän, mutta punatulkut ja varpuset lehahtavat laudalta jos sisällä vahingossa kolauttaa patteria. Tiaiset tuntuvat myös mahtuvan samalle apajalle isompien lintujen tai oravien kanssa paremmin kuin varpuset, jotka nököttävät puun latvassa odottamassa paikan vapautumista.
Tavallisesta automaatista on pähkinöitä hankala saada ulos kokonaisina, mutta minä olen ratkaissut sen sekoittamalla pähkinöitä ja auringonkukan siemeniä sekaisin. Yksittäiset pähkinät pääsevät auringonkukasiementen mukana mainiosti ulos. Jos on pelkkää pähkinää ne jumittuvat. Murskaaminen on myös hyvä keino. Punatulkut tykkäävät syödä siemenesä maasta, mutta maaruokinta houkuttelee myös jyrsijöitä. Ruokintapaikka onkin hyvä sijoittaa kauemmaksi talosta ja sellaiseen paikkaan missä linnut saavat ruokailla rauhassa. Aamupäivät varsinkin kannattaa rauhoittaa, koska linnut käyvät silloin ahkemrimmin ruokailemassa.
Ruokapaikka tulee todella nopeasti sotkuiseksi ja sitä pitääkin siivota etteivät taudit leviä. Lintulaudalta pitäisi siivota mahdolliset ulosteet pois ja kiinnittää huomiota siihen etteivät linnut pääsisi kakkimaan ruuan sekaan. Siementen kuoret kerääntyvät ruokintapaikalle paksuksi matoksi. Jos tulee lunta niin se peittää kuoret nopeasti enkä olekaan silloin niitä siivoillut pois. Jos on pitkään poutaa tai kun lumi alkaa sulaa pitää ruokintapaikkaakin siivota. Keväisin saakin viedä kottikärryllisen siemenmoskaa ruokintapaikalta. Tämän voi estää hankkimalla kuorettomia siemeniä. Ne kuitenkin maksavat enemmän, mutta ovat myös linnuille helpompaa ravintoa ja voi olla kilpailuvalti jos naapurin kanssa kilpaillaan lintujen suosiosta ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti