torstai 3. maaliskuuta 2016

Talvi kauneimmillaan, mutta kevättä jo ilmassa.

Helmikuun loppu ja maaliskuun alku ovat olleet nyt sitä mitä kevättalvelta odotan. Kauniita päiviä, pikkupakkasta joka auringossa on varmasti plussan puolella, kevyitä tuulia ja silmiä kirvelevää kirkkautta hangen toistaessa auringon valoa. Kun sopivana päivänä oikeaan aikaan on liikenteessä niin tuntee jo tuulessa keväisen tuoksun. En osaa eritellä mikä siinä tuoksuu, mutta on helppoa hengittää ja ilma on selkeästi kosteampi ja jotenkin lempeämpi. Tosin meidän pihassa tuoksuun sekoittuu komposti, joka innostui pöyhinnästä niin että tohottaa nyt täyttä päätä. Ei toimiva komposti niin pahalta haise, mutta ei se minusta kaikista hehkeimpiäkään tuoksuja ole.
Pulkkamäki on parhaimmillaan, linnut laulavat innoissaan ja tänään talitintitkin lauloivat "titityy", yleisemmän "tityy" sijasta. Syksyn ja talven pimeydestä ei ole enää tietoakaan. Pilvisetkään päivät eivät ole synkkiä ja harmaita. Ajatukset alkavat askaroida jo keväässä, kasvimaassa, kompostissa ja kukkapenkissä. Halu elvyttää pimeimpään aikaa katkenneet kävelylenkit on voimakas ja innostuin tässä eräänä päivänä ajatuksesta hankkia ensimmäistä kertaa vuosiin polkupyörä ja ruveta kulkemaan sillä jos on keskustaan asiaa. Tätä jarruttaa kuitenkin se että pyörät ovat varsin hintavia ja aikaisemmat yritykset pyöräilystä ovat lähinnä hengenahdistus ja tuska. Ei ehkä tässä kohtaa elämää. Mutta katsotaan vaikka vuoden tai kahden päästä miltä tuntuu.

Se mihin pitäisi oikeasti saada nyt panostettua on linnunpöntöt. Otimme vanhat pöntöt alas ja heitimme suosiolla roskiin kun niiden siivoaminen on joka kerta taistelua. Pöntöt aukesivat liu'uttamalla uraa pitkin pohja pois ja joka vuosi pohja on ollut niin turvoksissa että saa käyttää aikaa, voimaa ja kärsivällisyyttä eikä silti ole takeita onnistumisesta. Lisäksi parista pöntöstä oli katto jo halki ja paikattu. Tekisi mieli rakentaa pöntöt itse, mutta en tiedä riittääkö aika ja kärsivällisyys taaperon kanssa. Siksi luultavasti päädytään kaikesta huolimatta tilaamaan pöntöt jostakin tai ostamaan valmiit.

Tässä kuussa käynnistyy/käynnistyi Miljoona linnunpönttöä -kampanja. En ole ihan perillä siitä kuka kampanjan aloitti, mutta tarkoituksena olisi lisätä pesimäpaikkoja linnuille sekä tehdä kuntakohtaista kartoitusta ripustetuista pöntöistä. Mukana kampanjassa ainakin seuraavat tahot (lainattu suoraan hankkeen sivuilta) MetsähallitusBirdLife SuomiWWF Suomi,Luonto-LiittoSuomen luonnonsuojeluliittoSuomen LatuSuomen ympäristökeskus SYKESuomen PartiolaisetLuonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
Ajattelin tutustua juttuun vähän tarkemmin ja melko varmastu osallistuakin. Tiedä vaikka innostuisin mainostamaan kylälläkin asiaa.
Vaikka nykyään on kaikenmoista kampanjaa, projektia ja teemapäivää jatkuvalla syötöllä ja moni niistä tuntuu täysin turhalta niin onhan jokaisella omat kannattajansa ja on se hyvä muistutella ihmisiä asioista. Yhdessä tekeminen ja eräänlainen talkoohenki netin yli tuntuu olevan varsin suosittua nykyään.





1 kommentti: