lauantai 20. joulukuuta 2014

Koirien varustus

Kun on lastenvaunujen, kameran ja kahden koiran kanssa liikenteessä niin kannattaa ehdottomasti opettaa koirat kulkemaan talutusvyössä. Jää käden vapaaksi työntää vaunuja tai kuvata. Talutusvyön kanssa suosittelen kohtalaisen lyhyttä hihnaa jolla koira on helppo ottaa haltuun nopeastikin. Jos hihna vielä on joustava niin on taluttajalle mukavampi. Pehmentää jos tulee nykäyksiä. Meillä niitä ainakin tulee kun toinen koira jumahtaa vähänväliä kuin seinään ja toinen taas posottaa eteenpäin kuin veturi. Toisen pysähdystä ei aina huomaa ajoissa ja vaikka huomaisi niin sitten kun itse pysähtyy niin toinen koira ei huomaa sitä vaan jatkaa vain matkaa.

Jos vie koiria ihan hihnaa kädessä pitäen niin suosittelen nahkahihnaa. Siitä saa tukevan otteen eikä se hierrä kättä. Toki se on kalliimpi, mutta panostus kannattaa. Se kun oikein käytettynä ja huollettuna kestää koiralta toiselle.
Ketjut ovat ihan vihoviiminen keksintö. Painavia ja hankalia. Olen kokeillut. Ostin ketjun kun pidin sitä tyylikkäänä. On jäänyt lojumaan hihnalaatikkoon turhanpanttina.

Flexi on myös sarjassamme huonoja keksintöjä. Sitä eivät suosittele koirankouluttajat enkä suosittele minäkään. Koiran hallitseminen flexillä on niin paljon hankalampaa. Hihnan välityksellä viestiminen on lähes mahdotonta ja pitkässä hihnassa jonkun fasaanin perään syökysyvää koiraa on melkein mahdoton pidellä. Hihnan lyhentäminen ja koiran vierelle saaminen on hankalaa ja hidasta puuhaa jos koira tahtoo mennä ihan toiseen suuntaan.
Tässä kohtaa joku varmaan sanoo että koiran pitäisi olla niin hyvin koulutettu että se ei teoriassa edes tarvitsisi hihnaa. Se olisikin ihanaa. Valitettavasti meillä jäi koirakoulu pahasti kesken kun Eddie haukkui kolmen oppitunnin ajan niin että kukaan ei kuullut mitä ohjaaja yritti sanoa. Ollaan kuitenkin päästy paljon eteenpäin siitä kun koira vaan veti itsensä tärviölle. Nykyään osaa aika hyvin kulkea vetämättä.
Sen verran voin myöntää että meilläkin on molemmille koirille olemassa flexit. Kun mennään vaikka pellolla, missä koirat voisivat oikeastaan juosta vapaana, mutta se on kiellettyä on flexi ihan kätevä.  Koirat saavat kulkea vapaammin, mutta ovat kuitenkin hihnanpäässä eivätkä säntää jäniksien perään tai pääse niin helposti pyörinään sontaan. Siellä ei ole myöskään vaaraa että koira säntäisi yhtäkkiä ohi ajavan auton tai pyöräilijän alle.

Yksi mikä jokaisen koiranulkoiluttajan pitäisi tähän aikaan vuodesta muistaa on koirien heijastimet. Koirankin pitää näkyä tienvarressa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti